4.30.2010

Takım için , Elano için { Resim Analiz }




Transfer dönemlerini çok severiz. Hele bizim Haldun Üstünel varken sevmemek mümkün değil gerçekten. Ligin bitmesine daha uzun zaman olabilir fakat eminim bizim transfer komitesi ve hocalarımız (Frank ve Johann) sene başından beridir alacaklarını ve takıma lazım olan mevkiileri tartışıyorlardır. Hatta alacağımızı düşündüğümüz isimler izleniyordur bile. Peki bu alacağımız isim nasıl birisi olmalı, hangi mevkiiye olmalı ?


Takıma alacağımız öncelikli transfer hepimizin söylediği gibi ve belirttiği gibi orta sahaya olmalı. Bu alacağımız orta sahanın öncelikli özelliği tabii ki pas tekniğinin yüksek olması olmalıdır. Pas özelliğinden sonra da bakılacak şey defansı iyi yapabilme özelliği olmalıdır, yani defansif yönü fazla olan çift yönlü oyuncu. Bunu hep dile getirdik fakat ben resimlerle konuyu desteklemek istediğim ve yorumlarımla şekillendirmek istediğim için konuyu açtım.

Şimdi böyle (defansif yönü fazla olan çift yönlü orta saha oyuncusu) bir oyuncu aldığımızı varsayalım neler değişecek takımda;

* Sistemin kilit noktası olan orta saha bölgesine böyle bir transfer ilaç gibi gelecek ve takımın futbolunu %50 geliştirecek,
* Elano'yu çok rahatlatarak kendisinden en üst düzey verimi almamızı sağlayacak,
* Futbolumuza çok olumlu yansıyacağına göre başarılar da iyi futbolla geldiğine göre inşallah başarılarda gelecektir.


Şimdi takımınn futbolunu zaten çok geliştireceği malum birşey. Çünkü pas tekniği güzel defansif yönü iyi olan çift yönlü bir oyuncu aldığımız zaman takımın performansına etki etmemesi mümkün değil. Takımın yanında dediğim gibi Elano'yu da çok rahatlatacak bu transfer. Neden ?

Bir kere Elano bu sene belirttiğim gibi çoğunlukla sol içte geride oynadı, kaleden 50 metre uzakta yani. Bunun nedeni de takımda orta saha nitelikli tek oyuncu Elano. Mustafa,Mehmet,Barış felan ön libero özellikli oyuncular. Bu yüzden Rijkaard oyunu kuran kişinin Elano olmasını, Elano'dan oyunu açmasını, topun sıkıştığı anlarda da uzun top yaparak takımı pozisyona sokmasını istiyor. Elano'da top ayağına gelince bu işleri genellikle yapıyor, rakip atağa kalkınca topun arkasına geçiyor ve mücadelesini de veriyor çoğu zaman. Fakat Elano'nun defansif yönünden fazla ofansif yönü var hem de çok kuvvetli. Bu sene sol içte geride oynadığı maçların dışında bazı maçlarda da gene sol içte ileriye dönük oynadı, serbest oynadı ve çok etkili oldu. Tüm maçlardan örnek vermem olanaksız şuanlık, o yüzden bazı resimlerle konuyu destekleyeceğim şimdi.

Ankaragücü maçı



Takım atağa kalkarken top Mustafa'da, Elano elini kaldırıyor ve bölgesine de bakarsanız geride oynadığını anlarsınız.



Burada da görüyoruz nerede oynadığını.



Aynı şekilde burada da rakip ataktayken geride oynaması nedeniyle nasıl sol beke doğru kaymış görüyoruz.



Burada boşa kaçmıyor diyen bir kaç arkadaş vardı onun için çekmiştim takım iyice yüklendiği zaman geriden destek veriyor elini kaldırıyor.



2.yarıda sağ içte görüyoruz Elano'yu. Hocanın talimatıyla geride oynadığı net bir şekilde belli.

Denizli Maçı.



Burada görüyoruz bizim takım atağa kalkarken Elano nasıl geride. Ofansa yakın oynayan oyuncunun bu kadar geride oynaması imkansız normalde, belli ki hocanın talimatı var.



Bizim takım ataktayken bir anda rakip takım defans bölgesinden uzun top geliyor bizim tarafa doğru ve Elano nerede görüyoruz. Bu resimden de anlaşılıyor Elano'nun geride oynadığı.

Ve gelelim bu sene serbest gibi oynadığı, ofansa yakın oynadığı ve en iyi maçlarından birini çıkardığı Beşiktaş maçına :



Burada bakıyoruz Elano sol içte serbest oynadığı ve ofansa yakın oynadığı için, çok geride oynamadığı için bu maçta top Mehmet Topal'a geldiği an ileriye doğru depar atıyor direkt. Yukarda geride oynadığı maçlarda böyle birşey yapmıyordu. Çünkü hoca çok ileriye çıkmasını istemiyordu.



Burada da Hakan-Arda-Caner üçgeninin oluşacağını anlayan Elano... ;



...bakın burada nasıl depara kalkmış direkt o üçgen oluşurken.



Yukarıda Denizli/Ankara maçlarında bizim takım ataktan dönerken Elano nasıl gerideydi görüyoruz. Bu maçta serbest oynadığı, ofansa yakın oynadığı için takım ataktan dönerken bakın nerede Elano.



Veya burada nasıl ofansa yakın belli. Arda soldayken Elano ceza sahasının hemen orada top bekliyor.



Burada da gördüğümüz üzere Elano nasıl ofansa yakın oynamış belli.

Görüyoruz maçlar arasındaki farkı. Elano hocanın talimatıyla geride oynadığı maçlarda etkisiz gözükmesinin sebebi top çok ayağına gelmiyor bu bir, nadir geldiğinde dikine oynadığı için biraz pas yüzdesine yansıyor bu iki, ve geriden oyun kurduğu için çok önde olmuyor bu üç. Fakat görüyoruz serbest oynadığı maçlarda nasıl da ofansa yakın oynuyor ve serbest/ofansa yakın oynadığı HER MAÇ süper oynadı bu adam.

İşte bu yüzden diyorum böyle bir adam aldığımızda Elano'nun bu sezonun genelinde oynadığı sol iç mevkiide (geriye yakın) oynayacak. Hem o bölgede defansı daha iyi olan bir adam olacak ve zaten pas tekniği de iyi olacağı için oyun kurmada sıkıntı yaşamayacağız, hem bu takımın futboluna çok olumlu yansıyacak, hem de Elano çok rahatlayacak, ofansa yakın oynayacak/ceza sahasına yakın oynayacak ve çok etkili olacak.

Takım ve Elano için bu transfer şart !

Videolar sonunda bitti. Baya uğraştım gerçekten tabii ilk defa yapıyorum böyle birşey, inşallah diğerlerinde daha kolay yapacağım biraz olsun tecrübe kazandım fakat hakkaten uğraştım bunda biraz programlarda dondu mondu ama sonunda yaptım.:)

Dribbling yapamıyor, oyunu açamıyor, uzun top yapamıyor, asist yapmıyor felan diyordu bazı arkadaşlar, videoda belli zaten herşey. Ki bazı maçları da koymadım. Ayrıca top kaptığı, kademeye girdiği görüntülerde var bazı maçlardan.

Videoda bakarsanız asist yaptığı yerlerde, pozisyon hazırladığı yerlerde ne kadar ofansa yakın anlarsınız. Benim en iyi oynadığı maçlar serbest oynadığı, biraz ofansa yakın oynadığı maçlar deyişim bu yüzden. Zaten asist yaptığı maçlarda felan belli ediyor ne kadar ofansa yakın. Aynı şekilde geride oynadığında görevini yapmıyor diyen arkadaşlar için de oyunu açtığı görüntüler, uzun topla takımı pozisyona soktuğu görüntüler felan koydum. Pek iyi olmadı ama inşallah beğenirsiniz.





Not: Videolarda görüntü sorunu var biraz tam ekrana sığdıramadım, bu yüzden 480p - Tam Ekran olarak seyrederseniz iyi olur.
Cem.

0 yorum:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails