5.08.2010

Sistem Yıldızı # Harry Kewell



Harry Kewell...

Zamanında sayılı sol kanat oyuncuları arasında gösteriliyordu. Süper bir Leeds kariyeri ve Liverpool'a transfer oluşu, ardından gelen şanssız sakatlıklar derken bir anda kendini Galatasaray'da buldu. İyi ki de buldu. Paslanmadığını bize tekrar gösterdi. O süper zeka dolu paslarını, gollerini, koşularını tekrar gördük bizim Haldun Üstünel'in sayesinde. Üstelik bedavaya gelmesi de işin diğer güzel tarafıydı.

Geçen sene iyi bir performanstan sonra bu sene çok çok daha iyi oynuyordu Kewell. Bunun başlıca nedeni sistemin tam ona uygun olmasıydı. Çünkü geçen sene 4-5-1 oynuyorduk, kanatlar orta sahaya yakındı. Bu sene ise 4-3-3 oynuyoruz, kanatlar oldukça ilerde ve 3 forvet oynuyoruz aslında. Kewell'da bu yüzden ön plana çıktı bu sene bu kadar zaten. Nedenlerini saymaya devam edersek;

  • Sistemde kenar forvetlerin kanat özelliklerine sahip olmasının yanı sıra forvet özelliklerinin de bulunması gerekiyor ve iyi bir oyun zekasına sahip olmaları gerekiyor. Mesela Barcelona bizim oynamaya çalıştığımız sistemi çok iyi bir şekilde oynayan takım. Herkes sistemi çok iyi benimsemiş ve sistemde tamamen oturmuş zaten takımda. Bu takımda geçen seneye bakacak olursak kenar forvetler Henry ve Messi'ydi. Ve bakıyoruz Henry sezonu 32 gol atarak kapatmış, Messi ise 43 gol atarak. Bu bile bu sistemin 3 forvetle oynandığının en büyük kanıtıdır. Eğer normal kanat oyuncusu şeklinde oynasalardı bu kadar gol atamazlardı...
  • ...Kewell'da zaten bu yüzden bu kadar ön plana çıktı. Kewell kanatta oynayan oyuncu özelliklerinin yanı sıra forvette oynayan oyuncu özelliklerine de fazlasıyla sahip. Bu yüzden bu sene sadece ilk yarıda oynamasına rağmen 14 gole sahip ve bu yüzden bu kadar ön plana çıktı. Sisteme tamamen uyduğu için.
  • Ve demiştik ya hani oyun zekası felan da çok önemlidir diye. İşte bu yönden de iyice ortaya çıkmış oldu Kewell. Pozisyonları süper sezmesi, top gelmeden ne yapacağını bilmesi, öne ve arkaya süper koşular yapması ile herşeyiyle dört dörtlük oyuncu olduğunu çok güzel kanıtladı bize.

1-2 örnek vermek gerekirse (Hepsini veremem, maç görüntüleri indir-tek tek ayır-kes-birleştir-montaj yap-upload et felan da uğraşamadım çünkü çoğu maçta bu tür hareketleri var Kewell'ın, yapamazdım şahsen) ;



Bu maçta çok ön plandaydı öne ve arkaya koşularıyla. Hatta attığı bir gol var ki süperdi ama ofsayttı.


 
Bu videoda da geçen seneden görüyoruz öne ve arkaya kornerlerde nasıl kaçmış, aynı şekilde nasıl koşular yaparak golleri atmış.



Burada da çok iyi örnekleri var bunun.

Ayrıca kendisi de demişti röportajında sanırım Frank Rijkaard'ın oyun sistemi tam bana göre diye.

Harbiden de sistemin ve takımın ona, onun da takıma ve sisteme çok süper uyduğunu eksikliğinden sonra çok hissettik. Eminim sakatlanmasaydı hem kendisi adına muhteşem bir sezon geçecekti, hem de bize süper katkısıyla şampiyon bile olacaktık belki de. Çünkü zaten orta sahada eksiklikler vardı sistem adına, bir de bunun gibi sisteme uyan bir adamı kaybetmek kötü oldu bize. Tabii ki Baros'un da sakatlık olayı vardı önceden de.

Herneyse. İşte Kewell. Sistemimize %100 uyumlu tam bir kenar forvet. Seneye de kesinlikle takımda kalması gereken bir oyuncu Kewell. Bunun gibi sisteme uygun bir oyuncumuz varken inşallah gönderilmez.

Çünkü Ali Sami Yen Stadyumu'nda haykırdığımız gibi, Türk Telekom Arena'da da haykırmak istiyoruz;

"Harry, Harry Kewell !" diye...

*Çok iyi bir analiz olmasa da birşeyler yapmaya çalıştım. Konuyu açma nedenimin ise Kewell'ın sisteme uygunluğunu, bizim için de ne kadar önemli olduğunu anlatmak olduğunu bilmenizi isterim.

Cem.

0 yorum:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails