7.31.2010

Kötü adam Frank !

Bu sene de geçen senenin aynısı, takımın futbolunda hiç bir ilerleme yok, nasıl bir hoca bu Frank ! diyebilirsiniz. Görünen de zaten budur. Fakat olaya başka pencereden bakarsak bu lafın neden söylendiğini rahatlıkla anlayabiliriz.

Öncelikle Frank Rijkaard & Johann Neeskens ikilisinin kafasında ki sistemin ana öğesi pastır. Pas yapabilmek için de pas yapan oyunculara gerek vardır. Eğer öyle oyuncuların varsa sistem işler, sonra takım alıştıkça göze daha hoş gelen şeyler ortaya çıkar, ve takımın futbolu her zaman gelişir, gelişmeye açıktır, çünkü oyuncular o sisteme uygun oyunculardır, hocanın dediklerini yaparken zorlanmazlar. Fakat pas yapamayan oyuncular varsa, veya herhangi mevkiide oyuncu eksikliği varsa haliyle hocanın sistemine yanıt vermekte zorlanır futbolcular, takımın futbolu sisteme uygun oyuncular olmadıkça gelişmez, takımın her bölgesi sisteme uygun olmadıkça ilerlemez, belki biraz kademe kaydeder o kadar.

Şimdi bu lafın neden dendiği anlaşılmıştır umarım. Zaten bu cümlede her hangi bir yanlışlık yok, fakat yeterli oyuncu olmassa Frank'ın elinde, zaten takımın futbolu gelişmez ki. Frank ön libero olan adamı pasör biri yapamaz, orta sahada adamı yoksa sağ bek olan birini orta saha yapamaz. O da bir insan sonuçta. Geçen seneye de bakacak olursak zaten Frank & Johann ikilisi baya sıkıntı çektiler bu problemden. Takım eline verildiğinde, Elano felan da geldiğinde sisteme uyabilecek bir kadro vardı elinde. Sağlam bir Linderoth ve geçen sezondan kalma iyi bir Ayhan vardı orta sahada. Sonra Linderoth gene sakatlandı, Ayhan'da sakatlık geçirdi. Üstüne Baros gitti, Kewell'da gitti. Elano gibi ofansif adam defansif kullanılmak zorunda kalındı, haliyle ikilinin elinde bırakın sistem oyuncularını, normal oyuncular bile kalmadı. Haliyle "sisteme alışma senesi" dediğimiz 2009/2010 senesi ne yazık ki boşa geçmiş oldu. Eğer sisteme uyacak bir kadro olsaydı teknik ekibin elinde, "sisteme alışma senesi" diyebilirdik.

Herneyse, işte bu cümle sisteme uyumlu olan oyuncu eksikliğinden söyleniyor, işte bu yüzden futbolumuz geçtiğimiz seneden pek bir fark gösteremiyor. Çünkü takımda orta saha da oynayan pasör oyuncu sayısı 2. Birisi pek beğenilmiyor, diğeri ise gönderilmeyi planlanan oyuncular arasında yer alıyor. Yani uzun lafın kısası Elano giderse biri defans yapabilen pasör orta saha olmak üzere en az 2, gitmezse en az 1 defans yapabilen pasör orta saha alınmazsa bu takıma, daha çok söylenir bu cümle ve sonunda da Frank Rijkaard "kötü hoca" damgası yiyerek ayrılır güzelim ülkemizden.


1 yorum:

Hayri dedi ki...

Rijkaard'in hocaligi alinacak futbolculara bagli yani? Elindeki kadroyu ne kadar iyi kullandigina degil?

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails